ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL :

210-9700170 & 210-9755105 bonustrv@gmail.com
Top
 

Κένυα

Ο Μαύρος Ρινόκερος

…εσείς το ξέρατε;

Ο μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής θεωρείται πλέον επίσημα πως έχει εξαφανιστεί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ζώων και φυτών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Είχε χαρακτηριστεί ως είδος υπό υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης το 2006 και είχε μπει στη λίστα της Κόκκινης Βίβλου για τα Απειλούμενα Είδη.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης επισημαίνει ότι από εξαφάνιση κινδυνεύουν κι άλλα είδη ρινόκερου, με τον λευκό ρινόκερο της Αφρικής να βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης και τον ρινόκερο της Ιάβας στην Ασία να απειλείται σοβαρά από τη συνεχιζόμενη λαθροθηρία. «Στην περίπτωση του μαύρου ρινόκερου της δυτικής Αφρικής και του λευκού ρινόκερου της βόρειας Αφρικής η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική αν είχαν εφαρμοστεί τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιβίωσης των Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης, Simon Stuart. «Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι πιο σκληρά τώρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικοτόπων, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους και να αποτραπεί η εξαφάνιση άλλων ειδών ρινόκερων, πρόσθεσε.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης επισημαίνει τη λήψη μέτρων προστασίας που έχουν ήδη αποδειχτεί αποτελεσματικά, όπως αυτά στην περίπτωση του λευκού ρινόκερου της νότιας Αφρικής, του οποίου ο πληθυσμός από λιγότερα από 100 μέλη στα τέλη του 19ου αιώνα, αυξήθηκε στα 20.000 μέλη σήμερα.

Η τελευταία αναθεώρηση της λίστας των απειλούμενων ειδών περιλαμβάνει περισσότερα από 60.000 είδη, εκ των οποίων το 25% είναι θηλαστικά σε υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.