ΙΝΔΙΑ ~ ΧΡΥΣΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό τον ανεπανάληπτο προορισμό!
Η Ινδία, ή επίσημα Δημοκρατία της Ινδίας (Bhārat Ganarājya) είναι χώρα στη Νότια Ασία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα και εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη και τον Ινδικό ωκεανό από τον οποίο ορίζεται στα νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Συνορεύει ανατολικά με το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ, βόρεια με την Κίνα και τα κρατίδια Μπουτάν, Νεπάλ, βορειοδυτικά με το Πακιστάν, ενώ δυτικά βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και νότια-νοτιοανατολικά από τον Ινδικό ωκεανό και τον κόλπο της Βεγγάλης.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα σημαντικότερα δημοφιλέστερα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στην Ινδία!
Ταζ Μαχάλ
Το εμβληματικό Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) δεν είναι μόνον ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του κόσμου – είναι επίσης η διαρκής κληρονομιά μιας βασιλικής ιστορίας αγάπης.
Κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου Μουμτάζ Μαχάλ, ως ο τελευταίος χώρος ανάπαυσής της και σύμβολο της αιώνιας αγάπης του για αυτήν.
Συνδυάζοντας ισλαμικά, περσικά και οθωμανικά στοιχεία, είναι μια εκπληκτική δομή κομψών τρούλων και ολόλευκου μαρμάρου, η οποία αλλάζει χρώμα ανάλογα με το φως – ροζ κατά την ανατολή, λευκό μαργαριτάρι το απόγευμα και ασημί-χρυσό κατά την πανσέληνο.
Τεράστιες ποσότητες από ζαφείρια, διαμάντια, τιρκουάζ, λάπις λάζουλι, νεφρίτη και πολλά άλλα είδη πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων συγκεντρώθηκαν από ολόκληρη την Ασία προκειμένου να διακοσμηθεί “ο τάφος που σαν αυτόν δεν είχε ξαναδεί ανθρώπινο μάτι”.
Το Παλάτι της Τζαϊπούρ
Το Παλάτι της Τζαϊπούρ (City Palace), της πρωτεύουσας του Ρατζαστάν, κατασκευάστηκε από τον μαχαραγιά-ιδρυτή της πόλης Τζάι Σινγκ (Jai Singh II) κατά το διάστημα 1729-1732. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική του παλατιού αυτού και ο εκπληκτικός διάκοσμός του, το καθιστούν ένα από τα πιο ξεχωριστά οχυρά και παλάτια της πολιτείας. Ένα μεγάλο τμήμα του έχει μετατραπεί σε μουσείο, ενώ ένα άλλο τμήμα του κατοικείται μέχρι σήμερα από τους απογόνους του τότε ηγεμόνα.
Βασιλικό Αστεροσκοπείο
Το 1734, το έτος ολοκλήρωσής του, το Παρατηρητήριο του Τζάι Σινγκ ήταν το τελευταίο “φυλάκιο” της μεσαιωνικής επιστήμης. Αν και τα δεκαοκτώ σταθερά όργανα παρατήρησης μοιάζουν περισσότερο με κατασκευές παιδικής χαράς παρά με επιστημονικά αστρονομικά όργανα, χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της θέσης του ήλιου, των αστεριών και των πλανητών.
Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο κατασκευάστηκε από τον πρώτο μαχαραγιά της Τζαϊπούρ, τον Τζάι Σινγκ, που ίδρυσε την πόλη το 1727. Ο Τζάι Σινγκ, εκπληρώνοντας ένα δια βίου προσωπικό ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την αστρονομία, δημιούργησε αντίστοιχα παρατηρητήρια στο Δελχί, στην Τζαϊπούρ, στο Ουτζέιν, στη Ματούρα και στο Βαρανάσι. Το παρατηρητήριο της Τζαϊπούρ είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερα διατηρημένο όλων.
Μαυσωλείο του Χουμαγιούν
Το συγκρότημα του μαυσωλείου του Χουμαγιούν (Humayun), του δεύτερου αυτοκράτορα δυναστείας των Μογγόλων της Ινδίας, παραγγέλθηκε από την χήρα σύζυγό του και χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί (1565-1571).
Ο αυτοκράτορας Χουμαγιούν κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε ταξιδέψει σε πολλές περιοχές, όπως η Περσία και η Κεντρική Ασία, και αρκετές από τις αρχιτεκτονικές ιδέες που έφερε μαζί του από τα ταξίδια του αυτά ενσωματώθηκαν στο κτήριο, σύμφωνα με τις οδηγίες της συζύγου του.
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του μνημείου είναι ένα μη κανονικό οκτάγωνο με τέσσερις μεγάλες και τέσσερις μικρές πλευρές.
Στο μαυσωλείο αυτό έχουν ταφεί και άλλα μέλη της οικογένειας του Χουμαγιούν – σήμερα υπάρχουν εκεί 150 τάφοι.
Με τους διπλούς του θόλους, το διακοσμητικό ένθετο μάρμαρο και τον τεράστιο κήπο του, αυτό το κτίριο του 16ου αιώνα έφερε αρχιτεκτονικές καινοτομίες στην ινδομογγολική αρχιτεκτονική, η οποία κορυφώθηκε στο Ταζ Μαχάλ σχεδόν 100 χρόνια αργότερα.