bg
PDFPrintE-mail

Βραζιλία

Τοποθετημένη στο ανατολικό-κεντρικό σημείο της Νοτίου Αμερικής, η Βραζιλία συνορεύει με όλα τα έθνη της ηπείρουεκτός από το Εκουαδόρ και τη Χιλή. Ο μεγαλύτερος σε έκταση γείτονας, αυτής της χώρας,είναι ο Νότιος Ατλαντικός, με 7.400 χλμ παραλιών.

Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Πέντρο Αλβαρέζ Καμπράλ, που έφθασε πρώτος στις Βραζιλιάνικες ακτές το 1500,ονόμασε τη γη, που ο ίδιος ανακάλυψε Βέρα Κρουζ. Οι πορτογάλοι, που ακολούθησαν τον Καμπράλ παρατήρησαν ότι υπήρχε αφθονία από ένα φυτό, που το ξύλο του είχε την ιδιότητα να βάφει σε χρώμα κόκκινο. Στο ξύλο, που έμοιαζε με θράκα δόθηκε το όνομα «pau Brasil» ή «Lignum Brasile» .

Η επίσημη θρησκεία της Βραζιλίας είναι η Καθολική, όμως παράλληλα με τον χριστιανισμό το 90% των βραζιλιάνωνπιστεύει – για καλό και για κακό – στη Macumba ή αλλιώς ένα μείγμα μαγείας και θρησκείας, που περιλαμβάνει κυρίως στοιχεία από αφρικάνικες και ντόπιες θρησκείες ανακατεμένα με ορισμένες χριστιανικές δοξασίες.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Τουριστικά εγγραφα

Για την είσοδό σας στην Βραζιλία είναι απαραίτητο το διαβατήριο, το οποίο θα σας συμβουλεύαμε να επιβεβαιώσετε ότι ισχύει για τους επόμενους έξι μήνες, καθώς και η τουριστική κάρτα την οποία θα συμπληρώσετε μέσα στο αεροπλάνο. Επίσης χρειάζεται το αεροπορικό εισιτήριο (το οποίο θα παραλάβετε στο αεροδρόμιο κατά την διάρκεια του check-in).

 

Υγεία

Δεν χρειάζονται εμβόλια, κάθε υγειονομική προφύλαξη είναι προαιρετική. Το νερό της βρύσης πίνεται αλλά συνιστούμε το εμφιαλωμένο, που μπορούμε να προμηθευτούμε στο ξενοδοχείο, στα σούπερ μάρκετ και στους χώρους ξενάγησης.

 

Κλίμα – Ένδυση

Το κλίμα της Βραζιλίας είναι τροπικό, με βροχοπτώσεις στη λεκάνη του Αμαζονίου καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα μεγάλης υγρασίας, ανάλογα με την περιοχή. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις, σπάνια όμως υπερβαίνουν τους 38ο Κελσίου. Στο οροπέδιο υπάρχουν μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, με βροχοπτώσεις κυρίως από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Στο Ρίο, οι βροχές είναι σπάνιες και παρατηρούνται συνήθως τις απογευματινές ώρες. Τέλος, στα νότια διαμερίσματα τα καλοκαίρια είναι πολύ θερμά. Τα άνετα καλοκαιρινά ρούχα σε συνδυασμό με αναπαυτικά παπούτσια είναι τα πλέον κατάλληλα για τη χώρα αυτή.

 

Οι συγκοινωνίες - Μετακινήσεις

Το οδικό δίκτυο έχει μήκος περίπου 143.701 χλμ. ασφαλτοστρωμένων δρόμων (επί συνολικού μήκους χαραγμένων δρόμων 1.824.364 χλμ.). Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από το οδικό και συνδέει κυρίως τα παράκτια αστικά κέντρα με τα πιο κοντινά σημεία της ενδοχώρας. Η ποτάμια ναυσιπλοϊα εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο και, ενίοτε, πρωταρχικό, όπως συμβαίνει με την περιοχή της Αμαζονίας όπου οι ποταμοί αποτελούν και τις μοναδικές προσβάσεις προς το εσωτερικό. Ο κυριότερος από τους πλωτούς ποταμούς είναι ο Αμαζόνιος, τον οποίο είναι δυνατό να αναπλεύσουν μεγάλα πλοία μέχρι τη Μανάους. Υπάρχουν πολλά αεροδρόμια, από τα οποία το αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, του Ρίο, της Μπραζίλια, της Ρεσίφε και του Σαλβαδόρ είναι τα πιο σημαντικά. Η κυριότερη αεροπορική εταιρεία είνα η VARIG (Viacao Aerea Rio Grandense). Ο τουρισμός παίζει ολοένα πιο σημαντικό ρόλο:ο αριθμός των αφίξεων όλο και αυξάνει (1.079.000 το 1990). Οι συγκοινωνίες είναι φθηνές και εύκολες στη χρησιμοποίησή τους. Τα ταξί είναι χρώματος μαύρου – κίτρινο και έχουν όλα ταξίμετρο, αλλά είναι καλό να διαπραγματευόμαστε την τιμή πριν ξεκινήσουμε. Προσοχή: καλό είναι να αποφεύγονται οι μετακινήσεις σε άγνωστες και ερημικές περιοχές, ιδιαίτερα τις βραδυνές ώρες.

 

Το νόμισμα και οι τράπεζες

Νόμισμα από το 1994 είναι το ριάλ, που διαιρείται σε 100 σεντάβος. Το συνάλλαγμα μπορεί να ανταλλαχθεί σε ριάλ στις τράπεζες και στα ξενοδοχεία (1 δολάριο = 1,70 ριάλ). Δεν υπάρχουν ανταλλακτήρια. Κεντρική τράπεζα είναι η Banco Central do Brasil, παράλληλα με την οποία λειτουργούν διάφορα τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Banco de Brazil, καθώς και 6 τράπεζες ανάπτυξης, 24 ιδιωτικές εμπορικές και 8 θυγατρικές ξένων τραπεζών.

 

Η κουζίνα – Τα εστιατόρια

Από την βραζιλιάνικη κουζίνα δε λείπουν ποτέ το ρύζι και τα φασόλια (φεϊζάο και αρόζ) που είναι πολύ μικρά και σκούρα. Για να γίνουν πιο εύγευστα πολλές φορές μαγειρεύονται με ξηρό κρέας ή λουκάνικα. Το ποτά που συνοδεύουν το γεύμα είναι η μπίρα σερβέζα και οι χυμοί από διάφορα φρούτα που πολλές φορές περιέχουν και μια μικρή δόση αλκοόλ. Αυτό που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ο καφές. Τα πιο φημισμένα εστιατόρια είναι οι τσουρασκαρίες, που σερβίρουν όλα τα είδη κρέατος. Προσφέρουν πλουσιοπάροχες μερίδες, σαλάτες και λαχανικά. Τα καλύτερα εστιατόρια βρίσκονται στις περιοχές Κοπακαμπάνα και Ιπανέμα.

 

Αγορές

Το ωράριο των καταστημάτων στη Βραζιλία, είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας. Η χώρα φημίζεται για τους εντυπωσιακούς ημιπολύτιμους λίθους της, που τους βρίσκουμε παντού, όπως στο κοσμηματοπολείο H. Stern. Υπάρχουν επίσης διάφορα αντικείμενα από δέρμα κροκόδειλου, ενώ στα παζάρια μπορείτε να βρείτε πανέμορφα είδη λαϊκής τέχνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, να διαπραγματευόμαστε την τιμή.

 

Επικοινωνίες

Υπάρχουν διεθνείς τηλεκάρτες, που μπρούμε να τις βρούμε στα ταχυδρομεία. Τα κινητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται τα τηλεφωνήματα από τα ξενοδοχεία, αφού είναι ακριβότερα.