bg
PDFPrintE-mail

Βιετνάμ

Η πρωτεύουσα του Βιετναμ είναι το Ανόι, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο ενός αρχαίου πολιτιστικού τοπίου, με την αγνότητα και το χρώμα που άλλες ασιάτικες πόλεις έχουν χάσει. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την πόλη Hue για να θαυμάσει τα παλάτια και τους ναούς που υπάρχουν και θυμίζουν το παρελθόν, αλλά και να διασχίσουν με πλοίο τον ποταμό Perfume. Απ’ το μικρό χωριό Sapa η θέα στις κοιλάδες με τους ορυζώνες και στα βουνά είναι εντυπωσιακή. Το Nha Trang με την πεντακάθαρη θάλασσα προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα, καταδύσεις, ενώ διαθέτει και πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, καθώς και φυσικά θερμαινόμενα λασπόλουτρα. Οι τουρίστες φαίνεται ότι προτιμούν ιδιαίτερα την πόλη Dalat, μια καλοδιατηρημένη γαλλική αποικία, όπου το ζεστό κλίμα και η γραφικότητα του τόπου φαίνεται να ασκεί μια μαγεία πάνω τους.

Για τους φυσιολάτρες, ιδανική περιοχή είναι η παραδοσιακή Mekong Delta. Εκεί οι άνθρωποι κινούνται σε αργούς ρυθμούς, φροντίζουν τους ορυζώνες τους, παράγουν φρούτα και ασχολούνται με το ψάρεμα. Σ’ αυτή την ηρεμία, ο επισκέπτης χαλαρώνει και ξεκουράζεται, ενώ συγχρόνως γίνεται θεατής σπάνιων ειδών πελαργών και γερανών. Μπορεί, ακόμα, να συνομιλήσει με τους ντόπιους ή να κάνει τα ψώνια του στις τοπικές πλωτές αγορές, μέσα απ’ τα κανάλια που υπάρχουν.

 

 

Τι πρεπει να ξερετε πριν την αναχωρηση?

 

Διαβατήρια - Διατυπώσεις – Αποσκευές

Βασική προυπόθεση είναι το διαβατήριό σας να έχει ισχύ έξι μήνες από την ημερομηνία εισόδου στο Βιετνάμ, ενώ χρειάζεται βίζα και δύο φωτογραφίες. Κατά την είσοδό σας στην χώρα συμπληρώνετε τρία έντυπα, για το τελωνείο, το τμήμα αλλοδαπών και το τμήμα υγιεινής. Το έντυπο για το τμήμα υγιεινής παραδίδεται κατά την άφιξή σας, ενώ τα άλλα δύο οφείλετε να τα κρατήσετε μέχρι την αναχώρηση από τη χώρα. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς των αεροπορικών εταιρειών, δικαιούστε βάρος αποσκευών 20 κιλών ανά άτομο και μία χειραποσκευή 5 κιλών, για να μην πληρώσετε υπέρβαρο.

 

Νόμισμα

Μπορείτε να ανταλλάξετε τα χρήματά σας σε τοπικό νόμισμα, στις τράπεζες και στα ταμεία των ξενοδοχείων. Η τιμή που δίδεται είναι σχεδόν η ίδια. Το ευρώ ως νόμισμα δεν είναι ευρέως αποδεκτό στη χώρα όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δολλάρια που είναι σχεδόν παντού αποδεκτά. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται αποδεκτές στα μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Η ισοτιμία των ξένων νομισμάτων σε σχέση με το Ντόνγκ είναι καθημερινά μεταβαλλόμενη. Πληροφορηθείτε τις ισοτιμίες φτάνοντας στη χώρα.

 

Ασφάλιση διαβατηρίων και χρημάτων

Μην έχετε συνεχώς τα διαβατήρια και τα χρήματα μαζί σας. Χρησιμοποιείτε άφοβα τις θυρίδες ασφαλείας που διαθέτουν δωρεάν, τα ξενοδοχεία στα οποία διαμένετε. Κάποια ξενοδοχεία διαθέτουν θυρίδες στη ρεσεψιόν, ενώ άλλα στα δωμάτια. Προσοχή: Η απώλεια κλειδιού θυρίδας χρεώνεται ακριβά.

 

Υγεία-Φαγητό

Εμβόλια δεν χρειάζονται. Ασπιρίνες και ίσως κάτι για την διάρροια δεν θα βαρύνουν σημαντικά τις αποσκευές σας. Συνιστούμε ασφαλιστική κάλυψη ασθενείας και ατυχήματος. Το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, μπορείτε να προμηθευτείτε εμφιαλωμένο νερό στο ξενοδοχείο, στα σούπερ-μάρκετ και στους χώρους ξενάγησης. Μην δοκιμάζετε φαγητά που μαγειρεύουν στο δρόμο, παρά μόνο φρούτα, τα οποία έχουν χοντρή φλούδα όπως μπανάνες, ραμπουτάν, μαγκοστίν κ.λ.π.

 

Κλίμα-Ένδυση

Το κλίμα του Βιετνάμ είναι τροπικό και χωρίζεται σε δύο εποχές: Την ξηρή στο Βορρά, τα κεντρικά υψίπεδα και το Νότο, από τον Νοέμβριο - Απρίλιο και την εποχή των υγρών μουσώνων κατά το υπόλοιπο διάστημα. Στο Βορρά συναντάμε ψυχρούς χειμώνες, ενώ στο Νότο το κλίμα είναι θερμότερο, σ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου. Συνιστώνται άνετα βαμβακερά ή λινά ρούχα, σε ανοιχτά κατά προτίμηση χρώματα για το νότιο τμήμα της χώρας, ενώ για το βόρειο τμήμα κρίνονται ως απαραίτητα τα χειμωνιάτικα ρούχα για τους ανωτέρω μήνες. Για την επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ, δεν επιτρέπονται τα κοντομάνικα ρούχα και τα σορτς.

 

Αγορές

Τα καταστήματα είναι ανοιχτά 10.00 - 21.00 και τις Κυριακές. Το Βιετνάμ, φημίζεται για τους πίνακες ζωγραφικής του, αφού έχει τους περισσότερους ζωγράφους απ' όλες τις ασιατικές χώρες. Μπορείτε να βρείτε απομιμήσεις γνωστών ζωγραφικών έργων, αλλά και αυθεντικές δημιουργίες. Φημισμένα είναι επίσης τα παραδοσιακά βιετναμέζικα τούνικ "αο ντάι", η τιμή των οποίων κυμαίνεται ανάλογα με το υλικό ( βελούδο, μετάξι, ακρυλικό ), καθώς και τα μέτρα. Αξιοσημείωτα είναι και τα κεντήματα, όπως και τα διακοσμητικά είδη από λάκα, που θα τα βρείτε σε χαμηλές τιμές.

 

Μετακινήσεις-Επικοινωνίες

Οι μετακινήσεις γίνονται με τα ταξί ( διαφόρων χρωμάτων ) που έχουν ταξίμετρο και με τα σάϊκλο ( ποδήλατα με κάθισμα για 1-2 επιβάτες ). Στα τελευταία πρέπει να διαπραγματεύεστε την τιμή. Υπάρχουν διεθνείς τηλεκάρτες ( κυρίως στο Ανόϊ ) που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα ταχυδρομεία. Μπορείτε επίσης, αν και δεν το συνιστούμε, να τηλεφωνείτε από τα ξενοδοχεία. ΄Οταν κάνετε τηλεφωνήματα από τα ξενοδοχεία, εάν το τηλέφωνο χτυπήσει τρεις φορές, ακόμη κι αν δεν μιλήσετε, το ξενοδοχείο χρεώνει τη λιγότερη χρέωση που προβλέπει. Τα κινητά δεν λειτουργούν στο Βιετνάμ.

 

Διασκέδαση

Στο Ανόϊ μπορείτε να επισκεφθείτε το πάπετ σόου ( κουκλοθέατρο πάνω στο νερό ), ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε θεατρικές παραστάσεις. Το Χο Τσι Μινχ ( Σαϊγκόν ) προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία διασκέδασης δυτικού τύπου που περιλαμβάνει εστιατόρια με τοπικά εδέσματα και μπαρ για ποτό, καθώς και νυχτερινά κλαμπ.