bg
PDFPrintE-mail

Σευχέλλες

Οι Σεϋχέλλες προσφέρουν εμπειρία διακοπών τόσο μοναδική όσο και διαφορετική, πλησιάζοντας την απίστευτη ποικιλία 115 πρωτόγονων νησιών, ώστε να εξασφαλίσουν σε κάθε επισκέπτη με την αποχώρηση του πολύ προσωπικές αναμνήσεις.

 

 

Στην τεράστια πλειοψηφία τους παραμένουν μικροσκοπικοί κόσμοι που ακμάζουν σε μια υπέροχη απομόνωση μακριά από το στρες και την κόπωση ενός γεμάτου δραστηριότητα πλανήτη. Η γενική ιδέα της φυσικής αγνότητας που χαρακτηρίζει στο έπακρο τις Σεϋχέλλες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας φιλοσοφίας που αντηχεί τις ανάγκες των σημερινών οξυδερκών / διορατικών ταξιδιωτών για ένα ήρεμο και παρ'όλα αυτά παλλόμενο προορισμό, ακέραιο ακόμη από το εμπόριο όπου μπορούν να νοιώσουν ασφαλείς και να ανακαλύψουν πάλι από την αρχή τις εσωτερικές ανάγκες για απλότητα, αυθεντικότητα και αθωότητα.

Τα θέρετρα προσφέρουν υψηλά standards διαμονής, παροχών και service αν και έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν την προστασία των ενδημικών ζώων και πουλιών, της υποβρύχιας ζωής αλλά και των δασών. Εάν προσθέσετε σε αυτά και την φιλικότατη συμπεριφορά των κατοίκων θα καταλάβετε γιατί η Σεϋχέλλες προσελκύουν ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Mahe

Το Mahe είναι το μεγαλύτερο νησί των Σεϋχελλών με έκταση 153 τετραγωνικά χιλιόμετρα (27 χμ.μήκος και 8 χμ. πλάτος) και κατοικείται από το 90% του πληθυσμού της χώρας.Το Morne Seychellois είναι το υψηλότερο βουνό (903μ).Το βόρειο Mahe,με τη διάσημη παραλία Beau Vallon,τείνει να είναι πιο πυκνοκατοικημένο από άλλες περιοχές του νησιού και χαρακτηρίζεται διακριτικά από μια σειρά ξενοδοχείων όλων των μεγεθών,πανσιόν και βιλών.

Το νότιο Mahe παρουσιάζει,αντίθετα,μια θαυμάσια ποιμενική πτυχή με όμορφες παραλίες και γραφικά χωριά που είναι προσιτά από ένα αποδοτικό δίκτυο δρόμων. Αυτό το εύφορο νησί από γρανίτη με τα χλοερά δάση,τις πανύψηλες κορυφές και τις 65 έρημες παραλίες, απολαμβάνει ποικίλη χλωρίδα και πανίδα καθώς και ενδημικά είδη που μπορούν να ανακαλυφθούν από τις οργανωμένες εξορμήσεις ή τους περιπάτους στη φύση.Οι πολυάριθμοι κρυμμένοι όρμοι και οι κόλποι μπορούν να γίνουν κίνητρο για εξερεύνηση με κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού βρίσκεται η πρωτεύουσα των Σεϋχελλών Βικτόρια.Ένα από τα πιο μικροσκοπικά μέρη στον κόσμο,η Βικτόρια,έχει κατορθώσει να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος της αρχικής γοητείας και του χαρακτήρα της με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Εκεί θα βρείτε την πολυάσχολη αγορά, διάφορα καταστήματα, και τους φορείς παροχής υπηρεσιών. Αξιοθέατα της πόλης αποτελούν το Μουσείο Ιστορίας,το Clock Tower,ο Καθεδρικός Ναός της Θείας Σύλληψης,η Ρωμαιοκαθολική Αποστολή,η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Trianon. Το διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται μόλις 12 χμ.από την Βικτόρια.

 

Praslin

Το Praslin είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Σεϋχελλών και βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά του Mahe και είναι προσιτό με τις εσωτερικές πτήσεις της Air Seychelles σε 15 λεπτά ή με καταμαράν σε 45 λεπτά.Το αρχικό όνομα του νησιού Praslin είναι "Isle de Palme".Είναι φημισμένο για το φοινικόδασος Vallee de Mai,που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως 'παγκόσμια κληρονομιά'. Αποκλειστικά στο Vallee de Mai μεγαλώνουν τα γνωστά Coco-de-mer (είδος καρύδας) πάνω σε περίπου 200 ετών σπάνια φοινικόδεντρα με ύψος 40μ.

Τόσο εντυπωσιακό είναι αυτό το δάσος που οδήγησε το στρατηγό Gordon (του Χαρτούμ) να δηλώσει την πεποίθησή του ότι αυτό το μέρος θα ήταν κάποτε ο 'αυθεντικός' κήπος της Εδέμ. Στο Praslin θα βρείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες των Σεϋχελλών όπως το Anse Lazio, που επευφημείται ευρέως ότι είναι η πιο όμορφη παραλία στον κόσμο. Το νησί αυτό έχει επίσης να επιδείξει το μοναδικό μέρος για τους λάτρεις του γκολφ (18-hole championship) στις Σεϋχέλλες, ένα πολυτελές καζίνο καθώς και μια πλούσια κατάταξη ξενοδοχείων και ξενώνων με ισχυρή την παράδοση της κρεολικής φιλοξενίας. Το νησί είναι ιδανικά τοποθετημένο για παραθεριστές που επιθυμούν ένα κοντινό εξωτικό προορισμό όπως τα νησιά: La Digue, Chauve Souris, Curieuse, ST Pierre, Cousine. Είναι επίσης ένα καταφύγιο για τους εραστές της φύσης που επιδιώκουν τα σπάνια ενδημικά είδη ή για εκείνους που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα μονοπάτια του νησιού.

 

La Digue

Tο La Digue,45 χιλιόμετρα από το Mahe και 7 χιλιόμετρα από το Praslin είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στις Σεϋχέλλες,που εξυμνείται για τους βράχους από γρανίτη οι οποίοι μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι από ένα θείο χέρι για να εξωραΐσουν τη συναρπαστική ομορφιά των παραλίων όπως του Anse la Source d'Argent. Η πρόσβαση στο νησί είναι δυνατή κυρίως με το παραδοσιακό φέρυ από και προς την προβλήτα La Passe.Το νησί διατηρεί τα παραδοσιακότερα πρότυπα μεταφοράς,όπως το ποδήλατο και τοκάρο με βόδι.Το νησί κατοικείται κυρίως στη δυτική ακτή ενώ η ανατολική παραμένει λίγο πολύ άθικτη.

Στο L'Union Estate,οι επισκέπτες θα έχουν την τύχη να δουν μερικές από τις παραδοσιακές τοπικές βιομηχανίες του παρελθόντος ενώ οι εραστές της φύσης θα έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν το σπάνιο μαύρο Veuve (είδος πτηνού),που είναι είδος προς εξαφάνιση αλλά που προστατεύεται τώρα στο LaDigue Veuve Reserve που είναι επίσης άσυλο σε δύο εξαιρετικά σπάνια είδη χελώνας. Το νησί χρησιμεύει ως διάβα για τα κοντινά νησιά Grande Soeur και Petite Soeur,Felicite,Coco και Marianne.

 

 

Κλίμα : Οι Σεϋχέλλες ευλογούνται με σχεδόν τέλειο καιρό όλο το χρόνο με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 24 και 32 βαθμών Κελσίου. Το έτος διαιρείται μεταξύ περιόδων βορειοδυτικών ανέμων (Δεκέμβριος-Μάρτιος) με ζεστό καιρό και υγρασία,και περιόδων νοτιοανατολικών ανέμων(Μάιος-Σεπτέμβριος),με πιο δροσερό καιρό και ξηρασία. Η περίοδος μεταξύ των διαστημάτων αυτών(Μάρτιος/Απρίλιος/Μάιος και Οκτώβριος/Νοέμβριος), είναι κανονικά ήρεμη και σχετικά απάνεμη. Οι Σεϋχέλλες βρίσκονται μέσα στη ζώνη του Ισημερινού και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται γενικότερα από καιρό ζεστό και υγρασία όλο το χρόνο. Παρ' όλα αυτά ο καιρός επηρεάζεται από δύο κυρίους αληγείς ανέμους.

 

Διαφορά ώρας : Οι Σεϋχέλλες έχουν σταθερό ωράριο όλο το χρόνο. Έτσι,στο χειμερινό ωράριο της Ελλάδας έχουν την ίδια ώρα,ενώ στο θερινό ωράριο είναι 1 ώρα μπροστά. Επίσης οι Σεϋχέλλες είναι 4 ώρες μπροστά από GΜΤ,3 ώρες μπροστά από το βρετανικό θερινό ωράριο και 2 ώρες μπροστά από το ευρωπαϊκό θερινό ωράριο.

 

Γλώσσα : Οι Σεϋχέλλες έχουν τρεις επίσημες γλώσσες - Αγγλικά, Γαλλικά και Creole.

 

Επικοινωνίες : Οι Σεϋχέλλες παρέχουν ικανές υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας με απευθείας συνδέσεις στις περισσότερες χώρες. Οι διαθέσιμες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τη κινητή τηλεφωνία (GSM) και τη σύνδεση στο internet.

 

Υγειονομικοί περιορισμοί : Οι Σεϋχέλλες απολαμβάνουν ένα υγιές κλίμα χωρίς καμία από τις τροπικές ασθένειες που βρίσκονται στην αφρικανική ήπειρο και έχουν αναγνωριστεί ως μία από τις πιο πλήρης σε ιατρικό υλικό χώρες της Αφρικής. Ένα έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κίτρινου πυρετού απαιτείται από τους ταξιδιώτες πάνω από 1 έτους που προέρχονται από ή που έχουν περάσει μέσω μιας εν μέρει ή πλήρως μολυσμένης περιοχής μέσα στις προηγούμενες 6 ημέρες. Οι ήπειροι που θεωρούνται ως μολυσμένες περιοχές είναι Νότια Αμερική και η Αφρική (αποκλείοντας τη Νότια Αφρική). Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ κίνδυνος για ελονοσία ή κίτρινο πυρετό στις Σεϋχέλλες. Οι κλινικές υγείας υπάρχουν στα νησιά Mahe,Praslin και La Digue και υπάρχουν ιατρεία σε κάθε ένα από τα νησιά που προσφέρουν τη στέγαση.

Το νερό βρύσης σε Mahe και Praslin είναι ασφαλές και πόσιμο. Εντούτοις, κατά την επίσκεψη άλλων νησιών είναι προτεινόμενο το εμφιαλωμένο νερό σε μπουκάλι.

 

Θρησκεία : Πάνω από το 90% του πληθυσμού των Σεϋχελλών είναι καθολικοί,με αγγλικανικές και άλλες προτεσταντικές εκκλησίες σε Mahe και Praslin που συνυπάρχουν σε αρμονία παράλληλα με μικρές μουσουλμανικές,ινδικές και Bahai κοινότητες.

 

Πιστωτικές κάρτες : Οι πιστωτικές κάρτες Visa/Access/Diners Club/MasterCard και EuroCard είναι αποδεκτές στα περισσότερα ξενοδοχεία,εστιατόρια και καταστήματα στις Σεϋχέλλες. Η American Express σε μικρότερη έκταση.

 

Συνάλλαγμα : Το τοπικό νόμισμα των Σεϋχελλών είναι η ρούπια,όμως οι επισκέπτες απαιτούνται να χρησιμοποιούν μόνο ξένο συνάλλαγμα στις συναλλαγές τους με ξενοδοχεία,ξενώνες και οποιεσδήποτε άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό,όπως ενοικιάσεις αυτοκινήτων ή σκαφών,τουριστικές υπηρεσίες,καζίνα και μεταφορές εντός της χώρας. Για μικρές πληρωμές όπως σε εστιατόρια (εκτός ξενοδοχείου),ψώνια (εκτός καταστημάτων duty - free )και ταξί μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τοπικό νόμισμα.Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι επισκέπτες ότι πρέπει να φυλάγονται όλες οι αποδείξεις ξένου συναλλάγματος από τις τράπεζες ή τις μηχανές ATM,έτσι ώστε να τους επιτραπεί η δυνατότητα αλλαγής του τοπικού νομίσματος στο αρχικό (ξένο) νόμισμα με την αναχώρηση.