bg
PDFPrintE-mail

Ρωσία

 

1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ – ΤΕΛΩΝΕΙΟ.

Κατά την είσοδό σας στην Ρωσία θα περάσετε πρώτα από έλεγχο διαβατηρίων και στη συνέχεια θα περάσετε στην αίθουσα παραλαβής αποσκευών. Πριν τον έλεγχο διαβατηρίων, σε σταντ με ειδικό σήμα υπάρχουν τα ειδικά έντυπα, ταMIGRATION CARDs, στα οποία συμπληρώνονται τα απαιτούμενα στοιχεία εις διπλούν. Αυτά σφραγίζονται στον έλεγχο διαβατηρίων (το ένα απόκομμα το κρατάνε κατά την είσοδο, ενώ το άλλο μένει μέσα στο διαβατήριο και θα αφαιρεθεί κατά την έξοδο από τη χώρα). ΜΟΝΟ ΑΝ έχετε μαζί σας κοσμήματα υπερ-αξίας, επαγγελματικές βιντεοκάμερες κλπ, κρίνεται απαραίτητα να τα δηλώσετε στο τελωνείο, συμπληρώνοντας το DECLARATION FORM, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δηλώσετε και όλο το συνάλλαγμα (εάν αυτό θα υπερβαίνει το ποσό 3000$/2000eur [περίπου] κατά την έξοδό σας από τη χώρα) που μεταφέρετε. Μπορείτε να εισάγετε στην χώρα οποιοδήποτε από αυτά τα αντικείμενα – είστε όμως υποχρεωμένοι να το έχετε και πάλι μαζί σας κατά την έξοδο από την χώρα. Το έντυπο αυτό διατίθεται σε δύο αντίτυπα – το ένα το παραδίδετε μετά την συμπλήρωση και το άλλο πρέπει να το φυλάξετε μέχρι την επιστροφή και να το παραδώσετε μαζί με το αντίστοιχο έντυπο που θα σας δοθεί κατά την αναχώρηση. Δεν πρέπει να έχετε μαζί σας περισσότερο συνάλλαγμα κατά την αναχώρηση από αυτό, που αρχικά είχατε δηλώσει κατά την είσοδό σας στη χώρα.

 

2. ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.

Το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας είναι το ρούβλι και όλες οι συναλλαγές γίνονται με αυτό. Σε κάποιες εξαιρέσεις μπορείτε να πληρώσετε σε συνάλλαγμα. Η συναλλαγματική αξία του ρουβλίου σε σχέση με το Ευρώ είναι περίπου 40,00 προς 1,00. Το κάθε ρούβλι διαιρείται σε 100 καπίκια και εκτός από τα κέρματα κυκλοφορεί σε χαρτονομίσματα των 10,50,100,500 ΚΑΙ 1000. Συνάλλαγμα μπορείτε να προμηθευτείτε από τις τράπεζες αλλά και από τα πολλά ανταλλακτήρια που υπάρχουν παντού (στο αεροδρόμιο, στην πόλη, στα ξενοδοχεία). Να γνωρίζετε επίσης, ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις συναλλαγές σας και οποιοδήποτε είδος «πλαστικού» χρήματος (cash cards-για αναλήψεις από ATMς ή πιστωτικές κάρτες για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή).

 

3. ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.

Για να τηλεφωνήσετε στην Ελλάδα καλέστε +30 και κατόπιν τον αριθμό που επιθυμείτε (π.χ για να καλέσετε το τηλέφωνο 2310591400 στην Θεσσαλονίκη θα πρέπει να καλέσετε +302310591400).

 

4. Η ΩΡΑ.

Η Ρωσία εξαπλώνεται σε 10 ζώνες ώρας, γι αυτό πριν ταξιδέψε, διευκρινίστε σε ποια ζώνη ανήκει η περιοχή του προορισμού σας. Για παράδειγμα η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη βρίσκονται στην ίδια ζώνη της ώρας και η διαφορά ώρας με την ελληνική είναι συν (+) μια ώρα (στις 8:00 Ελλάδας είναι 9:00 στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη).

 

5. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

Σχετικά με την ασφάλειά σας στη Ρωσία. Οι περισσότερες μεγαλουπόλεις της Ρωσίας, όπως και σε κάθε άλλη μεγαλούπολη του κόσμου οι ταξιδιώτες μπορεί να γίνουν εύκολη λεία για τους διάφορους επιτήδειους. Συνιστούμε να προσέχετε τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας που έχετε μαζί σας, να μην τα επιδεικνύετε, όταν κυκλοφορείτε μόνοι, να έχετε πάντα μαζί σας γραμμένο το όνομα και το τηλέφωνο του ξενοδοχείου καθώς και του ξεναγού (σε περίπτωση , που ταξιδεύετε με γκρουπ) για να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης.

 

6. ΜΕΤΡΟ – ΤΑΞΙ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ.

Τόσο στην Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη μπορείτε πολύ εύκολα να μετακινηθείτε με το Μετρό – είναι πολύ συνεπές μεταφορικό μέσο, τα τρένα του κινούνται με συχνότητα λεπτού και φτάνουν σε κάθε σημείο της πόλης. Αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ταξί για κάποια μεταφορά σας, επιβιβαστείτε μόνο στα επίσημα ταξί και όχι στους διάφορους που μπορεί να σταματήσουν στον δρόμο.

 

7. ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ.

Το επιτρεπόμενο βάρος των αποσκευών, χωρίς επιπλέων χρέωση καθορίζεται από την αεροπορική εταιρία, με την οποία ταξιδεύετε (συνήθως 15-20 κιλά κατ’ατομο). Σας συνιστούμε να περιτυλίγετε τις αποσκευές στα αεροδρόμια (υπάρχουν ειδικά μηχανήματα, το κόστος είναι περίπου 5 €), καθώς η φόρτο-εκφορτώσεις τους από/προς τα αεροσκάφη και από/προς τους ιμάντες παραλαβής αποσκευών γίνονται αυτοματοποιημένα και υπάρχει περίπτωση μηχανικής φθοράς τους (π.χ. γρατσουνιές, μικροσχισίματα).

 

8. ΥΓΕΙΑ.

Σε περίπτωση που ακολουθείτε κάποια θεραπεία θυμηθείτε να έχετε μαζί σας όλα τα φάρμακα που θα χρειαστείτε. Απευθυνθείτε στην ασφάλειά σας για να βεβαιωθείτε κατά πόσο αυτή σας καλύπτει σε περίπτωση επείγοντος. Στα φαρμακεία θα βρείτε τα περισσότερα από τα γνωστά σας σκευάσματα.

 

9. ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Πριν από κάθε ταξίδι να παίρνετε πληροφορίες για τον καιρό και να φροντίσετε να έχετε μαζί σας την κατάλληλη ενδυμασία. Σε ενδεχόμενη επίσκεψή σας σε μοναστήρια και ναούς, συμβουλή μας είναι οι γυναίκες να φορούν μη αποκαλυπτικά ρούχα και να καλύπτουν το κεφάλι τους, προκειμένου να αποφύγουν κάποια απαγόρευση εισόδου.


10. ΝΕΡΟ – ΦΑΓΗΤΟ.Γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του φαγητού και του νερού. Σε κάθε περίπτωση όμως τα φαγητά στα ξενοδοχεία διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα σύμφωνα με το μάνατζμεντ του εκάστοτε ξενοδοχείου

 

Κάθε χώρα έχει τους νόμους της, κάθε λαός έχει τις συνήθειές του, τις παραδόσεις του, τον τρόπο ζωής του. Σαν επισκέπτες πρέπει να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε (για το χρονικό διάστημα του ταξιδιού μας) σε όλα τα προαναφερόμενα, αφήνοντας πίσω την κάθε προκατάληψη, χωρίς να προσπαθούμε να γενικεύουμε κακοποιά πράγματα και να συγκρίνουμε διάφορους προορισμούς μεταξύ τους. Αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στο να γνωρίσουμε καλυτέρα τον προορισμό, στο να διαμορφώσουμε μια δική μας γνώμη γι αυτόν και στο να περάσουμε καλύτερα στο εκάστοτε ταξίδι μας… Καλό ταξίδι!