bg
PDFPrintE-mail

Λάος

Το Λάος, το αρχαίο βασίλειο Lan Xang, του 1.000.000 ελεφάντων -κατʼ άλλους των «χιλίων ελεφάντων»- είναι Λαϊκή Δημοκρατία από το 1975 που άνοιξε τα σύνορά της μόλις πριν λίγα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές που προσφέρει «το κόσμημα της Ασίας».

Είναι η πιο φτωχή χώρα της περιοχής και δεν βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Στην ουσία πρόκειται για την πίσω αυλή της Ινδοκίνας που αξίζει τον κόπο να την επισκεφθεί κανείς για να απολαύσει την παρθένα φύση, τα αξιοθέατα και τους διαφορετικούς ρυθμούς ζωής. Μόνο βιαστείτε! Ο χρόνος είχε σταματήσει για αρκετές δεκαετίες στο Λάος αλλά οι δείκτες τρέχουν πλέον πολύ γρήγορα. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2006 ήταν 7,2% (35ος στον κόσμο)...

 

VIENTIANE

Η πρωτεύουσα του Λάος, από το 1975, είναι μία πόλη – έκπληξη. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μεκόνγκ από πολλούς «επισκέπτες» περιγράφεται περισσότερο σαν μία επαρχιακή πόλη παρά σαν πρωτεύουσα της χώρας.

Την πόλη την έκανε πρωτεύουσα ο Set Hat Heart με το όνομα Wieng Chan το 1560 και έμεινε ως πρωτεύουσα μέχρι το 1828 που την ισοπέδωσαν οι Σιαμέζοι. Το σημερινό όνομα της το έδωσαν οι Γάλλοι.

Στην πόλη θα συναντήσει κανείς εκτός από την τοπική κουλτούρα και στοιχεία από πολλούς άλλους λαούς που την έχουν επηρρεάσει με τον τρόπο τους αφού από εδώ πέρασαν: Ταυλανδοί, Κινέζοι, Γάλλοι, Ρώσοι και Αμερικανοί δεδομένου μάλιστα ότι στην περίοδο του ψυχρού πολέμου η περιοχή ήταν άντρο κατασκόπων.

 

Μπορεί να απουσιάζουν βασικά στοιχεία που βρίσκουμε σε άλλες πρωτεύουσες της περιοχής -κυκλοφοριακό, θόρυβος, κορναρίσματα, ποτάμια από παπάκια, τεράστια κτήρια και πολυκοσμία- σε κάθε περίπτωση όμως έχει το ανθρώπινο μέτρο και δεν θυμίζει σε τίποτα τις χαοτικές πόλεις π.χ. Μπανκόγκ και Χο Τσι Μινχ. Εδώ θα απολαύστε το ηλιοβασίλεμα, θα νοιώσετε άνετα, θα κάνετε βόλτα στο ποτάμι, θα έχετε τα πάντα δίπλα σας, θα θαυμάσετε τόσο την τοπική αρχιτεκτονική όσο και αυτή των αποικιακών κτηρίων και θα «λειώσετε» στο massage με 6 δολάρια την ώρα….

Ο προσανατολισμός είναι εύκολος αφού τρεις είναι όλοι κι όλοι οι δρόμοι –παράλληλοι με το ποτάμι- που διασχίζουν όλη την πόλη: η παραποτάμια Th Fa Ngum (διπλής κατευθύνσεως), η Th Setthathirat (που είναι η «είσοδος» της πόλης και περνάει μπροστά απ΄ την πλατείς Nam Phou) και η Th Samsenthai (που είναι η «έξοδος» της πόλης και οδηγεί προς το αεροδρόμιο).

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Xien Khuan (Buddha Park)

Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Vientiane. Είναι ένα θρησκευτικό πάρκο που έχει στοιχεία Ινδουισμού και Βουδισμού και τεράστια αγάλματα. Ιδρύθηκε το 1958 από τον ιερέα - γιόγκι Luang Pu Bunleua Sulilat. Μπορείτε να έρθετε με παπάκι, με τουκ – τουκ (περίπου 10 δολάρια με αναμονή και επιστροφή) σε 45 λεπτά ή με λεωφορείο (1 ώρα περίπου). Μπορείτε να το συνδιάσετε με μία επίσκεψη στην «γέφυρα φιλίας» που ενώνει το Λάος με την Ταϋλάνδη.

 

Γέφυρα Φιλίας (Friendship Bridge)

Βρίσκεται πάνω από τον Μεκόνγκ, απέχει 20 χιλιόμετρα περίπου από την Vientiane και ενώνει το Λάος με την Ταϋλάνδη (Nongkhai). Είναι ανοιχτή από τις 06:00 μέχρι τις 21:30. Επειδή ακόμη κι αν νοικιάσετε δεν θα μπορέσετε να περάσετε στην Ταυλάνδη γιατί θα σας έχουν κρατήσει το διαβατήριο για εγγύηση (αλλιώς θα πρέπει να αφήσετε 250$) θυμηθείτε ωστόσο ότι υπάρχουν 6 λεωφορεία καθημερινά από τη Vientiane τόσο για το Nongkhai όσο και για την Bangkok. Βεβαιωθείτε αν η βίζα του Λάος ισχύει ή αν θα πρέπει να πληρώσετε πάλι 35 δολάρια στην επιστροφή. Αν νοικιάσετε πηγαίνοντας θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι το «National Ethnic Cultural Park». Συνεχίζοντας προς την γέφυρα θα συναντήσετε μία στρογγυλή πλατεία που θα πρέπει να πάτε λοξά αριστερά. Η είσοδος της γέφυρας είναι μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω στο αριστερό σας χέρι.


Lao National Museum / Εθνικό Μουσείο του Λάο

Βρίσκεται σε ένα όμορφο κτήριο που κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1920. Έχει πολλά εκθέματα από την εποχή του Pathet Lao αλλά και εκθέματα που αφορούν την τέχνη ή άλλες εποχές της ιστορίας της χώρας. Ανακαινίστηκε το καλοκαίρι του 2008.

 

Το Εθνικό Μουσείο / Παλάτι

Το Royal Palace Museum βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, είναι εύκολα προσβάσιμο και περιτριγυρίζεται από πανέμορφο κήπο. Έχει κάποια στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής αλλά χτίστηκε το 1904 από τους Γάλλους για το βασιλιά Sisavang Vong. Διασώθηκε το 1975 και το 1976 έγινε μουσείο.Στη δεξιά πλευρά του παλατιού βρίσκεται ένα δωμάτιο όπου φυλάσσεται ο Χρυσός Βούδας απʼ όπου πήρε το όνομα της η πόλη (τον οποίο δυστυχώς μπορείτε να δείτε μόνο απʼ έξω). Υπάρχουν ακόμα πολλοί ναοί ο καθένας με την ομορφιά του και με τις ιδιαιτερότητές του που δεν είναι πάντα ορατές στο μάτι του Δυτικού τουρίστα.

 

Κλίμα: Από το Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο είναι η περίοδος των βροχών. Δεν βρέχει βέβαια όλη τη μέρα . Από το Νοέμβριο ως το Μάϊο είναι η «ξερή» περίοδος με τον Απρίλιο να είναι ο πιο ζεστός μήνας αφού η θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς (με 57% υγρασία βεβαίως...).

 

Θρησκεία: Επίσημη θρησκεία είναι ο Βουδισμός Theravada (ή Χιναγιάνα = το μικρό όχημα) που εξαπλώθηκε από τον 14 μέχρι τον 17ο αιώνα και έχει επηρεάσει τη ζωή της χώρας σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν επίσης και αρκετοί που πιστεύουν σε ανιμιστικές θρησκείες .

 

Ώρα: Το Λάος βρίσκεται το καλοκαίρι 4 ώρες μπροστά.